Voedingsfabels: deze wil je weten
Vaak krijg ik vragen over gezond eten of afslanken dus leek het mij een leuk idee in dit blog nog eens wat algemene voedingsfeitjes te verklaren. Veel lees plezier en wanneer je met vragen over voeding zit, kun je mij of een collega altijd eens opzoeken in het sportcentrum.
Van koolhydraten word je dik
Koolhydraten, je zou er dik van worden en allerlei enge ziektes van krijgen om maar wat claims te noemen. Niet helemaal terecht vind ik. Je hebt koolhydraten gewoon nodig om energie te produceren en zolang je er niet te veel van eet en ze een evenwichtig plekje binnen je voedingspatroon krijgen, leveren ze echt geen problemen op. Wel is het belangrijk om te kijken naar het soort koolhydraten dat je eet. Snelle koolhydraten (ijs, snoep, koek etc.) moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden maar langzame koolhydraten (havermout, groente en fruit) passen uitstekend in een gezond eetpatroon.
Wat op de verpakking staat is waar
Fabrikanten zijn alles behalve dom. Ze weten exact welke termen bij de wet zijn beschermd en welke ze vrijuit op de verpakking mogen zetten. Fabrikanten maken hier handig gebruik van om je eens even lekker te misleiden. Een goed voorbeeld hiervan is ‘meergranen’. Meergranen klinkt gezond, zoals volkoren of vezelrijk, maar er zijn geen richtlijnen die voorschrijven hoe veel van welke granen in een meergranenproduct moeten zitten. En omdat van de granen tarwe het goedkoopst is, bestaan meergranen producten meestal voor het overgrote deel uit tarwe en slechts een beetje andere granen. Zo kan er in een meergranen pannenkoekenmix minder dan een snufje van andere granen in zitten terwijl je er vaak wel meer voor betaald.
Vet is de vijand
Het idee dat vet je dik maakt en voor hartproblemen zorgt, is een veel gehoorde fabel. In werkelijkheid hebben onderzoekers allang vastgesteld dat vetten geen substantieel risico opleveren en dat je vooral de onverzadigde vetzuren wel degelijk nodig hebt. Het zijn de foute vetten die lichamelijke problemen kunnen veroorzaken. Deze zitten in producten als chips en gefrituurd eten. Gezonde vetten zijn onmisbaar omdat je lichaam sommige vitamines alleen uit vet kan opnemen. Denk hierbij aan producten zoals vette vis, noten en avocado’s. Voorzichtigheid met vet is dus wel geboden maar het is geen goed idee om alle vetten uit je menu te schrappen.
Je moet per se zes keer per dag eten
Het idee van deze gezonde voedingsfabel is dat je je stofwisseling ‘op gang houdt’ wanneer je vaker kleine maaltijden eet. Hierdoor zou je meer calorieën verbranden. Helaas werkt je lichaam niet zo makkelijk. Een betere manier om meer energie te verbruiken is door regelmatig te gaan sporten. En wat de grootte van je maaltijden betreft: of je nu zes kleine maaltijden of drie grote maaltijden eet, uiteindelijk gaat het om het aantal calorieën dat je aan het einde van de dag binnenkrijgt.
Vruchtensap is een goede vervanging voor fruit
Producenten van vruchtensap adverteren graag hoe gezond hun drankjes zijn maar helaas, het idee dat je je fruit ook gewoon uit een pakje kunt drinken is een mythe. Vruchtensap bevat maar een fractie van de vitamines en vezels van fruit, en evenveel suikers. Daarmee wordt het dus feitelijk gewoon een volgende suikerrijke drank.
Verse groenten zijn gezonder dan diepvriesgroenten
Diepvriesgroenten bevatten over het algemeen net zoveel of soms nog iets meer vitamines dan verse groenten. Dit komt omdat de groenten kort na het oogsten ingevroren worden waardoor de voedingswaarde behouden blijven. Als verse groenten wat langer in het schap liggen, neemt de hoeveelheid vitamines iets af.