Doelen stellen én behalen!

Jouw doel is binnen handbereik!

Door Mindset-coach Mariska van Rijswijk

 

Heel eerlijk? Ik vind uitdagende doelen voor mezelf stellen best spannend.

Zo stelde ik vorig jaar het doel om drie keer zonder elastiek te kunnen optrekken. Ik ben stukken beter geworden, maar bungel nog steeds amateuristisch verstrikt tussen de elastieken aan de optrekstang.

Kortom, dit te hoog gestelde doel heb ik niet binnen het jaar behaald en dat voelt stiekem toch wel als falen. 

Nu gaat dit over een lastige oefening, maar ik merk een soortgelijke gedachtegang in mijn werk en privé leven. Het risico dat ik mezelf rot voel als ik een doel niet haal, zorgt er soms voor dat ik maar helemaal geen doelen stel. Misschien herken je dit wel?

Menselijk

Deze gevoelens zijn menselijk en velen worstelen ermee. Ja, ook ik, als ‘mindset coach’. Het is alleen erg onhandig om jezelf te laten tegenhouden omdat er een kans is op mislukken. Je wil juist diep van binnen een verandering wilt maken, en dat lukt zo natuurlijk niet!

Zonder doel sta je stil. Het is wetenschappelijk is aangetoond dat mensen die uitdagende doelen voor zichzelf stellen en hier rustig naar toe werken een stuk gelukkiger zijn.

Kortom, tijd voor wat EHBD, Eerste Hulp Bij Doelen, om jou dit jaar een stap op weg te helpen naar een gezonde, fitte en gelukkigere versie van jezelf!

Tip 1 – Daag jezelf uit, maar wees tevreden met waar je nu bent

Als jij lekker in je vel zit en positief bent, is het veel makkelijker om keuzes te maken die bijdragen aan je doelen.

Wanneer zie je het meest op tegen sporten en heb je het meest trek in chocolade en chips?Juist, als je je rot voelt. We zijn ontzettend goed in onszelf in de put praten over dat we nu te zwaar / te lui / te ongezond / te slecht in conditie zijn. Alleen het effect van al die negatieve zelfpraat is dat we ons nog rotter gaan voelen. Zo komen we in een negatieve spiraal. 

Vraag jezelf af wat je zou willen veranderen, maar accepteer de situatie zoals die nu is. Het is OK om een mooi uitdagend doel voor jezelf te hebben en tegelijkertijd OK te zijn met hoe en waar je nu bent. Je bent een mooi mens in ontwikkeling en de plek waar je nu staat is ook helemaal OK! Blijf groeien, blijf ontwikkelen, ook al duurt het misschien wat langer dan je dacht!

Tip 2 – Stel kleine subdoelen en zet iedere dag een stapje

De kunst met goede doelen stellen is dat ze je voldoende uitdagen om je te inspireren. Tegelijkertijd kan zo’n mooi groot doel ook demotiveren. Zeker als het nog zover weg lijkt vanaf het punt waar je nu bent.

Daarom is het belangrijk dat je de weg naar jouw doel opdeelt in kleine subdoelen. Ga bijvoorbeeld eerst één keer vaker sporten en houdt dit een maand vol. Of begin met op maandag standaard een gezonde salade mee te nemen als lunch.

Wees trots op alle kleine stapjes die je zet richting jouw doel en doe in ieder geval iedere dag iets kleins dat eraan bijdraagt. Een hele marathon bestaat uit 60.000 kleine stappen die bij elkaar een grote prestatie vormen!

Scroll naar top